Adaptogener & Moderne Forskning

Oppdagelsen og bruk av adaptogener i moderne vitenskap er relativt ny, sammenlignet med hvordan adaptogene urter har blitt brukt i tusenvis av år i kinesisk og ayurveda medisin.

Funksjonen av et adaptogen:

Et adaptogen er en substans som øker kroppens motstand mot stress, ved å redusere de interne fysiologiske og psykologiske stressutløserne. Adaptogener hjelper til med å normalisere din fysiologi som respons på forandring, for eksempel hvis immunforsvaret er auto-immun (for høyt), vil adaptogener redusere nivået og hvis det er for lavt vil de øke nivået. Adaptogener påvirker ikke kroppens homeostase negativt, de er uskadelige og påvirker ikke kroppens normale funksjoner mer enn nødvendig.

TKM (Tradisjonell kinesisk medisin) ser på stress og vårt indre overlevelsessystem som en evigvarende balanse utvikling i kroppssystemene. Adaptogener opprettholder en balanse mellom overskudd og mangel i vårt fysiologiske system (yin yang teori).

Å være et adaptogen er bare ett aspekt av hver enkelt urte. Hver urte har sine egne funksjoner sammen med det å være et adaptogen, for eksempel;

Gurkemeie brukes som et adaptogen i vestlig og østlig medisin.

I vestlig medisin kan gurkemeie brukes til å redusere alvorlighetsgraden av dine medfødte forsvarsmekanismer ved å:

  • Kontroll av immunforsvaret ved å kontrollere leveren og måten nervesystemet ditt reagerer på stress, gjennom å minske stress frekvensen.
  • Redusere og kontrollere betennelse
  • Redusere blod lipider
  • Senke blodtrykket
  • Redusere blodplate aggregering

I kinesisk medisin har gurkemeie (Yu Jin) blitt brukt siden Tang-dynastiet (618-907) primært for;

  • Blod og Qi-sirkulasjon (redusere smerte og betennelse fra traumer, bryst, menstruasjon og flankesmerter)
  • Lette sinnet (roe ned angst, hjertebank og vandrende tanker)
  • Fjerne stagnasjon av ufordøyd mat ved å øke utløsningen av galle.
  • Gurkemeie er en kjølende urt, som reduserer varme toksisitet i blodet

Funksjoner av andre Adaptogene urter

Tulsi (Holy Basil); Adaptogen, betraktet som et afrodisiakum, fremme leveren, anti-oksidant, anti-angst.

Ashwagandha / Withania; Støtter det parasympatiske nervesystemet, acetylkolinesterase hemmer, (søvnkvalitet, fordøyelse, kortvarig detox, konsentrasjon, gjenoppretting, meditasjon), oppbygging av kjemikaliet som er stress motvirkende.

Shisandra; Antioksidant, beskytter leveren, forbedrer nervesystemet, brukes ofte i kinesisk medisin for å redusere angst, roe sinnet, samtidig som det fortsatt er i stand til å øke utholdenhet og energi og libido.

Rhodiola (Hong Jing Tian); et mer beroligende adaptogen, reduserer binyre tretthet, reduserer påvirkningene av hjertebank og angst som ofte skyldes overdreven adrenalutgang. Rhodiola “forbedrer transporten av serotoninprekursorer, tryptofan og 5-hydroksytryptofan (5HTP), inn i hjernen. Dette fremmer sekresjonen av beta-endorfiner i hjernen og fremmer dermed en følelse av mental letthet og tilfredshet.

Paradigmeskiftet når det gjelder å tenke på helse:

Adaptogener arbeider med individet som gir harmoni med kjernefysiologiske mekanismer, i motsetning til å være symptomatisk basert behandling. De påvirker individet i samsvar med hva det enkelte system krever. For eksempel kan samme urte (gitt i samme form) ha to forskjellige effekter for to forskjellige personer, avhengig av individets behov for anlegget. En person med tretthet på grunn av binyre utbrenning kan ta en adaptogen og det vil øke energien, mens en annen person med hyperaktivitet kan ta den samme urten, og den vil undertrykke energien.

Vår forståelse av de negative effektene ved å bruke en ¨tvangstrøye¨ -type farmasøytisk tilnærming er å snu vår leting og praksis i moderne medisin til en helhetlig tilnærming. Forening av tradisjonell bruk av urter med moderne farmakopé. Adaptogener er en “ikke skadelig” tilnærming til helbredelse.

Back to Produkt Studier